Det finnes andre og bedre alternativer enn veisalt, mener Stopp veisaltingen.  Foto:  Håvard Risberg.

NRK/Vestfold, 04.12.2014:

Gruppa Stopp Veisaltingen mener det finnes betydelig bedre alternativer enn salt. Statens vegvesen sier vinteren bestemmer saltforbruket.  Les artikkelen her.

Stjørdalens blad, 03.12.2014:

Krever stopp i saltingen

– Salt gjør ikke veien tryggere - tvertimot!  Les artikkelen her.

Sier John Bjørknes som er trafikklærer på tunge kjøretøy, og som jevnlig kjører E14 opp og ned mellom Stjørdal og Meråker.

- Det finnes kjemikalier som skaper bedre kjøreforhold. Det fjerner snø og is og veien blir tørrere. Problemet er at det koster mye mer, sier Jan Gunnar Garshol i Stopp Veisaltingen til NRK/Vestfold.


John Bjørknes tror ikke på påstanden om at veisalting skal gjøre veiene tryggere.  – Tvertimot - effekten er den motsatte, sier mannen som er trafikklærer på tunge kjøretøy, og som jevnlig kjører E14 opp og ned mellom Stjørdal og Meråker.

John Bjørknes peker på to forhold som han mener medfører at salting av veiene fører til dårligere trafikk­sikkerhet.

– Det handler om sikt, og det handler om veigrep. Saltingen, slik den foregår i dag, fører til at sikten gjennom bilrutene blir redu­sert til det minimale. Samtidig dekker veisaltet billyktene. Hvis man ikke har lyktspyler på bilen, slik eldre biler ikke har, vil de etter hvert ikke ha lyseffekt igjen. Det er heller ikke bare å stoppe i veikanten og fjerne gørra som fester seg til lykter og vinduer, sier han.

Samtidig hevder John Bjørknes at veisalting også ødelegger veigrepet.

Ekstra informasjon