Alternativer til veisalt

Ice-crust absorberer vannhinnen som dannes på glatt is og lager en sandpapiraktig overflate. Foto: Crust.no

Teknisk Ukeblad (TU) beskriver strømiddelet i en artikkel den 17.09.2013:

I et forsøk på å skape et annerledes strømiddel som er effektivt på is og snø, og som også skal gi et bedre veigrep enn sand og singel, har Stein D. Berge sammen med to andre utviklet et produkt han kaller Ice-Crust.

Middelet fungerer som en absorberende friksjon, og skal i løpet av sekunder etter påføring gjøre om glatt is til sandpapir.

Høvler is med skuffe. Foto Anlegg&Transport.

Den svenske redskapprodusenten Ytterviks Prototyp Verkstad (YPV) har laget en hjullasterskuffe som samler opp is som høvles opp av rivestål i bakkant av skuffa.

 • Les mer og se video på Anlegg&Transports hjemmesider her.
Odin og Balder. Illustrasjon: Øveraasen AS.

Denne kan få slutt på saltingen, skriver ABC Nyheter, 28.02.2014. I en kommentar til Stopp veisaltingens nettside sier Lars Erik Bønå at dette ikke vil greie å holde veien bar når det snør tett.

Isfreser som freser issvuller og tele. Foto: Anlegg&Transport.

Det ble vist stor interesse for en isfreser som freser issvuller og tele.  Den ble vist på Arctic Entrepreneur 2015, Gardemoen 20.- 22. januar 2015.   Mannen bak oppfinnelsen er David Netskar.

Flere kommuner i Norge har vist sin interesse og den er allerede solgt og i bruk i Sverige.

Vi i Stopp veisaltingen ønsker den hjertlig velkommen som et redskap som vil erstatte bruken av veisalt for tining av issvuller.

 • Se oppslag om fresen på Anlegg&Transports nettsider her.
Øveraasen AS på Gjøvik har utviklet maskiner for å rydde snø på flyplasser uten bruk av kjemikalier. Dette vil de også overføre til norske vinterveier. Det kan føre til reduksjon av veisalting, mener de. Illustrasjonsbilde: Øveraasen AS.

Teknisk Ukeblad, 20.11.2013:

Flyplassteknologi kan redusere veisaltingen med 80 prosent

Som en videreføring av Statens vegvesens arbeid med å redusere saltbruket på norske vinterveier, har Øveraasen Snow Removal Systems kommet opp med konseptet «sort uten salt».

Ekstra informasjon