Vei og miljø

– Veisaltinga må reduseres!  Dette sier Miljøpartiet De Grønne (MDG) i to nettartikler 09.12.2015.  De står nå på barikaden for å stoppe veisaltingen landet over.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) fremmer nå et forslag til Finnmark fylkeskommune om å avvikle den nylig oppstartede bruken av veisalting på fylkeskommunale veier i Finnmark innen 2016.

Der det er saltet sånn at snøen ikke fester seg, blir det grøt, eller «potetmelsnø», der bilene sklir rundt selv på nye vinterdekk. I perioden fram til veien blir helt bar igjen, er kjøreforholdene kraftig forverret, sier Glenn Kulberg til TV2.  Bildet over viser slikt føre Kullberg beskriver.  Foto:  Tom Sæland.

Fra 150 tonn rett før vedtaket, til 55 tonn på veiene i 2013, har Ski kommune redusert veisaltingen med med nærmere 2/3.  Men ordføreren i Ski tror ikke de klarer å utfase saltingen som ble vedtatt i kommunestyret i 2011.  Nå skal MDG og Venstre følge opp saken i kommunestyret.  Det loves ytterligere reduksjoner.

Flere og flere synes å havne som ofre i salthaugen til Statens vegvesen.  Illustrasjonsbilde - foto:  Håvard Risberg/montasje:  Svein Olsen.

SISTE:  Teknisk Ukeblad, 09.11.2015:  Nå kan vi dokumentere at tre byggeledere som jobber med oppfølging av asfaltkontrakter samtidig eier aksjer i Veidekke. To av byggelederne eier aksjer for henholdsvis 824.000 kroner og 325.000 kroner i Veidekke. En av disse eier også aksjer for 537.000 kroner i AF Gruppen.
Les Teksnisk Ukeblads nye oppslag nederst i denne artikkelen.

Teknisk Ukeblad, 06.11.2015:  Vegvesen-ansatte eier aksjer i Vegdekke, AF Gruppen og Multiconsult for til sammen 15 millioner kroner, viser en oversikt Teknisk Ukeblad har laget.

Tribologi er læren om flater som er i kontakt og i relativ bevegelse. Den omhandler fagområdene friksjon, smøring og slitasje.  Tribologi er en vesentlig del av forskningen når en seriøst skal forske på veisalting, men det er det visst mange i forskningsmiljøet som ikke har fått med seg, ifølge Stopp veisaltingens Lars Erik Bønå.  Illustrasjonsbilde/Foto:  “TestGeneral” Ltd.

Forskningssuksess med Senter for vinterdrift, skriver Statens vegvesen på sine hjemmesider.  Det er delte meninger om den suksessen - og Stopp veisaltingen har sin egen mening:

- Vi må nok heller belage oss på enda flere bestillingsverk.  Forskningen omkring veisalting er tragikomisk og en skam for NTNU!

Ekstra informasjon